04. Financiering

Algemeen

Rentebegroting

De jaarlijkse rentebegroting is gebaseerd op renteomslag en financieringsvolume. De renteomslag bestaat uit rente-uitgangspunten - interne rentetarieven - gebaseerd op de te verwachten renteontwikkeling op de geld- en kapitaalmarkt. Het financieringsvolume bestaat uit het afsluiten van nieuwe geldleningen en het voortzetten van bestaande geldleningen. Voor het systeem van renteomslag is gekozen om sterke schommelingen in de rentetarieven op te vangen.

Renteomslag

In 2016 staat de renteomslag ter discussie. Naar verwachting veranderen de voorschriften over het begroten en verantwoorden van rentebaten en -lasten door gemeenten. Het gevolg is dat gemeenten de werkelijk betaalde rente moeten gaan toerekenen aan haar producten. Daarnaast zijn er ook voor Assen zelf argumenten om naar de renteomslag te kijken. Het rente-omslagstelsel werkt in de praktijk star. Tot wijzigingen van de rente-omslag gaat de gemeente niet snel over omdat dit administratief bewerkelijk en kostbaar is. De omslag komt daardoor op een te grote afstand te staan van de rente op de geld- en kapitaalmarkt. De rente op de geld- en kapitaalmarkt bewoog zich in de periode januari – augustus 2015 tussen -0,18 (kortgeld) tot 2,0 % (lineair 40). Het zicht op de daadwerkelijke kosten van een product wordt daardoor belemmerd. Dit geldt vooral voor investeringen. Er komt daarom in 2016 een voorstel over de interne rentetoerekening.

Renteuitgangspunten

01 renteuitganspunten

Ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkt

De rente op de geld- en kapitaalmarkt beweegt zich op een zeer laag niveau. Dit betekent een daling van de rentelasten op de begroting. Nieuwe leningen zijn afgesloten tegen een veel lager renteniveau dan het renteniveau van de afgeloste leningen. Het resultaat van deze herfinanciering bedraagt € 1,8 miljoen en is verwerkt in de rentebegroting. Daarnaast spant de gemeente zich in om het rentepercentage van leningen die ver boven de geldende rente op de kapitaalmarkt liggen, omlaag te brengen.